نهضت آزادی ایران از احزاب باسابقه این کشور نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را تحریم کرده و از شهروندان ایرانی هم خواسته تا در انتخابات دوازدهم اسفند شرکت نکنند.
نهضت آزادی ایران وضعیت فعلی این کشور را همراه با "سرکوب شدید نیروهای مترقی و دمکراسیخواه و تشدید روحیه یاس و ناامیدی ناشی از تقلب گسترده و نادیده گرفتن آرای اکثریت ملت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸" توصیف کرده است.
این بیانیه از سوی اعضای نهضت آزادی در خارج از کشور منتشر شده است. در حال حاضر شماری از اعضای نهضت آزادی در بازداشت هستند و این حزب سیاسی عملا امکانی برای فعالیت در داخل ایران ندارد.
نهضت آزادی ایران در بیانیه اخیر خود وضعیت فعلی این کشور را با شرایط پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ مقایسه و عملکرد "نهضت مقاومت ملی" را در برگزاری انتخابات مجالس شورای ملی یادآوری کرده است.
نهضت مقاومت ملی جنبشی استقلال خواهانه بود که بعد از کودتای ۲۸ مرداد با هدف مبارزه با دولت فضل الله زاهدی و سیاست های حکومت وقت در ایران تشکیل شد.
بر اساس این بیانیه، "نهضت مقاومت ملی با حضور در انـتخابات دوره هجدهم و نوزدهم مجلس با شعار یا پیروز می شویم یا رسوا می کنیم، شکایت به سازمان ملل متحد و همچنین برگزاری تظاهرات وسیع خیابانی، موفق شد مدارک و شواهد زیادی مبنی بر مخدوش بودن انتخابات دولت برآمده از کودتا به دست آورد و در نهایت به طرح فراگیر عدم مشروعیت حاکمیت یاری رساند."
ابراز "تاسف" از شرایط حاکم بر ایران
بیانیه نهضت آزادی می گوید "جای تاسف بسیار است که پس از گذشت ۱۰۵ سال از جنبش مشروطیت ایران و ۳۳ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، هنوز هم امکان برگزاری انتخاباتی آزاد، سالم و عادلانه در ایران وجود ندارد و اکثریت مردم ایران از انتخاب نمایندگان واقعی خود محروم هستند."
اعضای نهضت آزادی در ماه های نخست انقلاب، دولت موقت این کشور را تشکیل می دادند. از راست مهدی بازرگان، هاشم صباغیان، عباس امیر انتظام و ابراهیم یزدی
در حال حاضر محمد توسلی، رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران بیش از چهار ماه است که در بازداشت است و ابراهیم یزدی، دبیر کل این حزب هم در پی مدت ها بازداشت، در دادگاه بدوی به هشت سال زندان محکوم شده است.
آقای یزدی در حال حاضر در خارج از زندان به سر می برد اما این حزب در پی فشارهای شدید امنیتی از تشکیل جلسات و اعلام مواضع رسمی محروم و ممنوع شده است.
نهضت آزادی ایران در سال ۱۳۴۰ با جدایی برخی از اعضای مذهبی جبهه ملی ایران و با تاکید بر هویت ایرانی و اسلامی تأسیس شد.
"حاکمان از درک این حقیقت ساده طفره می روند که مردم ناراضی، در مواجهه و اعتراض به سیاست گذاری های نادرست، ناچار به گزینش یكی از دو راه: " اصلاحات " یا " براندازی " هستند و چنانچه در هر نظامی، سازوكار انتخابات بلاموضوع و امكان مشارکت سیاسی از مردم سلب گردد، سیر اعتراضات به سوی روشهای ساختارشكنانه سوق خواهد یافت"
بیانیه اعضا نهضت آزادی در خارج از کشور
این گروه توسط مهدی بازرگان، یدالله سحابی و آیت الله محمود طالقانی پایهگذاری شد و اولین دبیرکل آن مهدی بازرگان بود که تا پایان عمرش در سال ۱۳۷۳ رهبری آن را بر عهده داشت.
هرچند مهدی بازرگان دبیر کلی پیشین نهضت آزادی و ابراهیم یزدی دبیر کلی فعلی آن از اعضای شورای انقلاب منصوب آیت الله روح الله خمینی بودند اما پس از درگذشت آیت الله خمینی مقامات ایرانی با استناد به نامه ای از بنیانگذار جمهوری اسلامی، فعالیت نهضت آزادی را غیر قانونی می خوانند.
با این همه، نهضت آزادی ایران به رغم فشار های امنیتی، تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ که اعلام نتایج آن به اعتراضات گسترده خیابانی منجر شد، فعالیت های محدودی در داخل ایران داشت.
انتشار بیانیه تحریم انتخابات و دعوت شهروندان ایرانی به خودداری از حضور در پای صندوق های رای، به امضا "اعضا و علاقمندان" این حزب در خارج کشور رسیده است اما منابع نزدیک به نهضت آزادی، به بی بی سی فارسی می گویند که این نامه در شرایطی که امکان فعالیت نهضت آزادی در داخل کشور وجود ندارد، نظر رسمی نهضت آزادی ایران است.
از راست احمد صدر حاج سیدجوادی، مهدی بازرگان و یدالله سحابی؛ آیت الله علی خامنه ای هم در عکس دیده می شود
به غیر از نهضت آزادی ایران، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و جبهه مشارکت از احزاب اصلاح طلب ایران هم اعلام کرده اند که در انتخابات دوازدهم اسفند شرکت نخواهند کرد.
حزب مشارکت با انتشار بیانیه ای گفته است که "هیچ امیدی نمی توان به نتایج این انتخابات داشت."
حکومت ایران این هر سه حزب را غیر قانونی و منحل اعلام کرده است.
مقام های ایران از جمله آیت الله علی خامنه ای خواستار حضور "گسترده" مردم در پای صندوق های رای شده اند اما میرحسین موسوی و مهدی کروبی رهبران مخالف دولت، انتخابات مجلس را "فرمایشی" خوانده و شرکت در آن را رد کرده اند.
محمد خاتمی رئیس جمهور پیشین ایران هم گفته شرکت در "چنین انتخاباتی بی معنا" است و شورای هماهنگی راه سبز امید از تشکل های سیاسی مخالف دولت و نزدیک به میرحسین موسوی خواستار خانه نشینی مردم در روز برگزاری انتخابات شده است.
نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی روز جمعه دوازدهم اسفند برگزار می شود.